Boncuk fasulye nerede yetişir?
Türkiye’de sadece Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde yetiştirilen ve “Pazaryeri İncisi” adıyla tescillenen fasulyenin hasadı başladı. Bilecik çevresinde yetişen ve 50-60 yıllık bir geçmişe sahip olan fasulye, ilk yıllarda sınırlı miktarda yetiştirilirken, bugün yaklaşık 2 bin yıllık bir alanda yetiştiriliyor.
Taze fasulye hangi aylarda dikilir?
Açık alanda yeşil fasulye yetiştiriciliğinde ekim işlemine Mart sonu ve Nisan aylarında başlanır (bölgesel ekolojik koşullar dikkate alınır), ancak iklim koşullarına bağlı olarak Mayıs ayının son haftasına kadar kademeli olarak ekim yapılabilir.
Yeni ekilen fasulye kaç günde bir sulanır?
*İlk fasulye meyvelerini görene kadar mümkün olduğunca sulamaktan kaçının. Aşırı su, gelişimlerini yavaşlatır. Çiçek açtığında ve ilk bitkiler göründüğünde düzenli olarak sulayabilirsiniz, hava durumuna bağlı olarak her 4-5 günde bir yeterli miktarda suladığınızdan emin olun.
40 günlük fasulye tohumu ne zaman ekilir?
Fasulye tohumu ekimi için nisan ve mayıs ayları tercih edilmelidir (bölgesel ekolojik koşullar dikkate alınmalıdır), ancak iklim koşullarına bağlı olarak mayıs ayının son haftasına kadar kademeli olarak ekim yapılabilir.
Boncuk ayşe fasulye hangi ayda ekilir?
_ Tohumları, toprak sıcaklığı yükseldikten sonra (toprak sıcaklığı en az 15/20 derece olmalı) nisan veya mayıs aylarında ekebilirsiniz. _ 5 cm derinliğe, 45 cm sıra arası ve sıra üzeri 8/10 cm mesafe olacak şekilde en az 3, en fazla 5 tohum bırakarak ekim yapabilirsiniz.
En lezzetli taze fasulye cinsi hangisi?
Yeşil fasulye denildiğinde akla ilk gelen çeşitler çalı, ayşekadın, şeker ve inci fasulyedir. Bu çeşitlerin dokuları ve lezzetleri çeşitlilik gösterir. Örneğin, ayşekadın fasulyelerden daha kalın ve etlidir, ancak taze fasulyelerden daha uzundur.
Fasulye hangi gübreyi sever?
Fasulye baklasındaki tane sayısı ve tane büyüklüğü, topraktaki kullanılabilir fosfor miktarıyla yakından ilişkilidir. Toprakta bitkiye kullanılabilir fosfor miktarı (P2O5) 20 ppm’den azsa fosforlu gübre uygulanmalıdır.
Mart ayında ne ekilir?
Mart, bahçeye bezelye, havuç, şalgam, pırasa, ıspanak, taze soğan, bakla ve lahana ekmeye başlamak için iyi bir zamandır. Mart ayından itibaren çilek ve kuşkonmaz gibi çok yıllık bitkilerin fideleri artık toprağa ekilebilir.
Ağustos ayında fasulye dikilir mi?
Bölgenin ekolojik koşullarına bağlı olarak ekim dönemi kademeli olarak Mayıs ayına kadar uzatılabilir. Sonbaharda ekim tercihen Temmuz ortası ile Ağustos ayları arasında yapılır.
En iyi fasulye tohumu hangisi?
En verimli kuru fasulye tohumları olarak bilinen İspir ve bodur fasulye tohum çeşitleri daha esnek bir dönemde ekilip yetiştirilebildiğinden, fasulye çeşidine göre ideal ekim zamanını bilmekte fayda vardır.
Fasulyenin verimini artırmak için ne yapmalı?
Toprak tuzluluğu fasulye verimini azaltır. Yüksek nem, aşırı sulama ve toprakta birkaç saat boyunca suyun durgunlaşması bitki hasarına ve verimliliğin azalmasına yol açar. Zamanında ve profesyonel toprak işleme fasulye verimini artırır. Sonbaharda, sürüm derinliği topraktaki yabancı ot durumuna göre ayarlanır.
Fasulyeye hangi ot ilacı atılır?
Barox® dekara 20-40 lt su ile uygulanır. Yabancı otların çıkışından sonra (yabancı otların erken büyüme evresinde olduğu dönemde) kullanılır.
Yeşil fasulye hangi aylarda ekilir?
4) Fasulye ekimi için ideal ay Mayıs’tır. Mayıs ayında ekim yapamıyorsanız, o yıl asla ekim yapmamalısınız çünkü asla kaliteli ürün elde edemezsiniz.
Fasulye güneşi sever mi?
Fasulye, bol güneş alan yerlerde yüksek verim verir.
Toprağa ekilen fasulye kaç günde büyür?
Fasulyenin büyüme mevsimi 70 ila 140 gün arasındadır. Büyüme mevsimi bitkinin kompakt veya küçük, erken veya geç büyüyen ve bölgenin ekolojik koşullarına bağlı olarak değişir.
En güzel kuru fasulye hangisi?
Chubby, Rooster, Thessaloniki, Bush, Sugar, Dermason, Battal, Bombay ve Queue çeşitleri sıralanabilir. Dermason fasulyesi ülkemizde yetiştirilen en iyi kuru fasulyelerden biridir. Besin değeri yüksek ve tadı lezzetli bir kuru fasulye çeşididir.
Fasulye hangi illerde yetişir?
Kuru fasulye üretimi ağırlıklı olarak Orta Anadolu’da gerçekleşmektedir. 2017 yılında üretimin yaklaşık %30’u Konya’da, %13’ü Karaman’da ve %12’si ilimiz Niğde’de gerçekleşmiştir. 2016 yılında dünya kuru fasulye üretiminin %19’u Myanmar’dan, %14’ü Hindistan’dan ve %9’u Brezilya’dan gelmiştir.
En güzel fasulye nerenin?
Türkiye’de yetiştirilen en önemli fasulye çeşitleri şunlardır: İspir fasulyesi: Erzurum’un İspir ilçesinde yetiştirilen İspir fasulyesi, lezzeti ve kısa pişme süresiyle öne çıkıyor.
En meşhur kuru fasulye nerenin?
İspir kuru fasulyesi 31 Ocak 2011 tarihinde, Suşehri kuru fasulyesi ise 10 Haziran 2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiştir. Kösedağ’ın kaynak suyu ile 1600 metre ve üzeri rakımda bulunan Suşehri’nde yetiştirilen kuru fasulyeye, başta İstanbul, Ankara ve Samsun olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından talep duyulmaktadır.